Marktkramers niet opgezet met komst ijspiste in Poperinge

Redactie KW

De marktkramers, die elke vrijdagvoormiddag op de Grote Markt van Poperinge staan, zijn ontgoocheld in het schepencollege. Ze nemen het niet dat er geen overleg is geweest rond de aanleg van een ijspiste. Die piste zal van 16 december tot en met 8 januari de markt inpalmen.

Door de komst van de ijspiste vrezen de marktkramers dat een deel van de kramen zal moeten verhuizen naar andere straten of pleinen, waardoor hun omzet zal dalen. En de eindejaarsperiode is juist een topperiode voor de verkoop op de markt.

Moeilijk jaar

De marktkramers zeggen dat ze al een heel moeilijk jaar achter de rug hebben met de grote renovatiewerken op de Grote Markt. Die zijn nu gelukkig achter de rug, maar de marktkramers willen nu wel hun vaste wekelijkse stek op de vernieuwde Grote Markt behouden. “De burgemeester zegt dat de vernieuwde markt een verrijking is voor de stad, maar zoals dit nu evolueert, is dit een verarming voor ons,’ zeggen marktkramer Stefan Delboo (uit Poperinge) en zijn collega Alain Decock (uit Kortemark), die voorzitter is van de Orde van West-Vlaamse Marktkramers. Ze betreuren ook dat ze het nieuws over de ijspiste hebben moeten vernemen via de pers.

Vijgen na Pasen

Op 2 december is er een extra bijeenkomst van het marktcomité, maar volgens de marktkramers zijn dat vijgen na Pasen, omdat de beslissing toch al genomen is. Het is ook heel laat om nog praktische schikkingen te maken. Ze stellen voor om de Grote Markt af te sluiten voor het verkeer, zodat de kramen die moeten wijken voor de ijspiste, toch op de Grote Markt kunnen blijven staan, maar dan op de afgesloten rijweg. Dat gebeurt ook in Ieper tijdens de jaarlijkse kerstmarkt.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier