Mark Van De Voorde: “ik voel me belazerd door bisschop Roger Vangheluwe”

Redactie KW

Het pedofilieschandaal met bisschop Roger Vangheluwe blijft reacties uitlokken. Bruggeling Mark Van de Voorde heeft Vangheluwe goed gekend. Hij was twee jaar lang zijn woordvoerder in de jaren ’80 toen hij bisschop werd. En ook als gewezen hoofdredacteur van Kerk en Leven had Mark Van de Voorde geregeld contact met hem.

Van de Voorde voelt zich belazerd door bisschop Vangheluwe. Hij kan het maar niet vatten, zeker omdat de feiten dateren van de periode waarin hij nauw met hem samenwerkte.

“Het is een klap voor mij. Het is een heel harde klap. Het is geen klap aan mijn geloof. Ik begrijp dat mensen daardoor geloofstwijfels hebben. Mijn geloof hangt niet af van de kwaliteiten van de voorgangers. Ik ben wel boos omdat ik wel kwaliteit van de voorgangers verwacht, of tenminste authenticiteit. Ze zijn ook mensen met fouten, zoals iedereen. Daar hebben ze ook recht op, maar dit soort fouten zijn bijna onvergeeflijk.”

Nog steeds respect

Stel dat hij nu nog even met de bisschop zou kunnen spreken, dan blijft toch respect voor al het goede wat hij deed.

“Ik denk dat ik zou zeggen: ik blijf u als mens respecteren maar ik kan u niet meer volgen wat u hebt gedaan. Ik kan het langs geen kanten goedkeuren, ik kan het niet relativeren. Ik vind het verschrikkelijk en ik aanvaard dit ook niet van u. Maar ik schrijf u als mens niet af, maar ik weet niet goed hoe ik dat moet doen.”

“Ik denk dat de kerk de crisis serieus moet doorgaan. zonder meer. En dat de kerk het boetekleed moet aantrekken. Ik heb in mijn stuk in De Morgen gesuggereerd dat de paus voor een jaar in het grijs zou moeten lopen, in plaats van in het wit. Het is niet helemaal ernstig bedoeld maar als symbool. Er moet iets gebeuren dat zichtbaar is dat de kerk plaatsvervangend boete opneemt. Voor het geen wat leden van haar personeel hebben gedaan.”

Mark Van de Voorde is nu raadgever en tekstschrijver voor premier Leterme en minister van buitenlandse zaken Vanackere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier