Marionettentheater Kallemoeie uit Oostende gaat de commerciële tour op

Redactie KW

Marionettentheater Kallemoeie breidt haar jongerenafdeling uit en geeft voortaan ook voorstellingen in bedrijven.

Marionettentheater Kallemoeie startte in de jaren dertig en maakte zowel in 1970 als enkele jaren geleden een doorstart. “De 150 poppen en de pop/circusdirecteur Kallemoeie zijn al die tijd gebleven. Eigen voorstellingen en Poppen aan Zee met andere gezelschappen in De Grote Post bezorgen ons nieuwe ademruimte. Zo werden recent 30 poppen helemaal gerestaureerd”, weet bezieler Jan Hostyn.

In het nieuwe werkjaar richt Kallemoeie zich ook tot organisaties, verenigingen en bedrijven die met marionetten een boodschap willen brengen. “Onze 15 spelers zorgen voor het bedienen van de poppen, maar stemmen en scenario komen van hen. We maken voorstellingen op maat of werken samen ideeën uit. We willen ons daar voortaan meer op toeleggen en via die weg het marionettentheater promoten.” Bij het Oudenburgse bedrijf Claeys-Verhelst is commercieel verantwoordelijke Geert Declercq alvast tevreden over de samenwerking met Kallemoeie: “Voor klanten en leveranciers was er een bijeenkomst die werd opgeluisterd met verschillende opvoeringen van Kallemoeie. We maakten zelf het scenario en zorgden voor de stemmen. De reacties waren lovend en onze boodschap werd op een voor de gasten onverwachte manier gebracht.”

Jongeren aantrekken

Jan Hostyn houdt ook vast aan de initiatieven die Kallemoeie de voorbije jaren succesvol maakten: “We organiseren voorstellingen van andere theaters en spelen ook zelf. Het stuk ‘De Vismarkt’ brengen we in december weer aan de Vistrap en we spelen dit najaar ook ‘Vande dood die bijna stierf’ van Michel de Ghelderode. We zullen spelen op onze repetitiezolder waar tot 30 mensen een voorstelling kunnen bijwonen. Kallemoeie heeft ook eigen kindervoorstellingen waarvoor we een beroep doen op jongere spelers. We zijn op zoek naar nieuwe krachten en houden daarom een eerste Kallemoeie-avond. We tonen dan de gerestaureerde poppen en geven uitleg over onze werking.”

De avond vindt plaats op donderdag 4 september vanaf 20.30 uur (ingang via de kelder van de school in de Franciscusstraat). Ook tijdens het cultuurweekend van 28 en 29 september in De Grote Post is Kallemoeie te zien met poppen en een expo.

(EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier