Marijn Tyberghien uit Klerken is beste jonge elektricien

Redactie KW

Een leerling van het VTI in Diksmuide mag zich de beste jonge elektricien van het land noemen. Marijn Tyberghien won de jaarlijkse Elektro Challenge. De wedstrijd moet de sector promoten, want steeds minder jongeren kiezen voor de opleiding. Zonder kentering zal wie straks een nieuwbouw zet, maar liefst twee jaar moeten wachten vooraleer de elektricien langs komt.

Marijn Tyberghien uit Klerken is samen met een klasgenoot bezig aan zijn eindwerk: een elektrisch aangedreven golfkarretje met zonnepanelen. “Nu ben ik bezig met het uitmeten van de zonnepanelen voor mijn eindwerk. Ik wil weten hoeveel spanning ze leveren bij bewolkt weer. Het is maar tien volt gelijkspanning”, zegt hij. De zeventienjarige won de Elektro Challenge en is daarmee de beste jonge elektricien. Voor de wedstrijd maakte hij foutloos een lichtschakeling inclusief dimfunctie. De jongeman relativeert zijn titel, maar is wel blij dat zijn vader hem destijds elektriciteit aanraadde. Marijn zit in zijn laatste jaar aan het VTI in Diksmuide en gaat nog drie jaar elektrotechniek bijstuderen aan de Katho in Kortrijk

Meer vacatures

Elektriciens zijn overbevraagd, omdat de instroom te klein is. De opleiding is zoals de meeste technische aan een opwaardering toe. Maar bij het VTI van Diksmuide stijgt het aantal leerlingen wel lichtjes. “Wij besteden heel veel aandacht aan zorg, aan de leerlingen die extra zorg nodig hebben. Ik denk dat dat één van de hoofdtroeven is”, zegt Marc Vanhoucke van het VTI. In vergelijking met een aantal jaar geleden kiest een vijfde minder jongeren voor elektriciteit en op de arbeidsmarkt zijn ruim 30% meer vacatures dan vorig jaar.

(K.B./A.D)

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Marijn Tyberghien uit Klerken is beste jonge elektricien

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier