Marijn Tyberghien (18) uit Klerken is beste jonge elektricien van het land

Redactie KW

De 18-jarige Marijn Tyberghien uit Klerken won de jaarlijkse Elektro Challenge en mag zich hierdoor de beste jonge elektricien van het land noemen. De wedstrijd wordt nu al een paar jaar georganiseerd om de sector nieuw leven in te blazen, want steeds minder jongeren kiezen voor de opleiding.

Na een zenuwslopende voorronde schopte Marijn Tyberghien het samen met 29 leeftijdsgenoten tot in de finale van de ‘Elektro Challenge’. “Leerlingen uit alle technische scholen van heel België konden deelnemen aan die voorronde, die bestond uit een praktisch en theoretisch gedeelte. Ten slotte moesten we ook een fout vinden in een elektrisch circuit”, vertelt de student van het Diksmuidse VTI.

129 studenten waagden hun kans, maar slechts 30 mochten deelnemen aan de finale in Brussel. “Sowieso stond de beste elektricien van iedere provincie in die finale, en daarna werd het deelnemersveld aangevuld met de top van het globale klassement”, verduidelijkt Marijn. “Deze keer kregen we enkel een praktische proef op ons bord, wat minder tijd in beslag nam, maar deze proef was wel moeilijker dan die in de voorronde.” De 18-jarige slaagde er evenwel in om de klus als een volleerde vakman te klaren. De jonge student houdt een laptop over aan zijn overwinning, maar ook zijn school viel in de prijzen met een cheque van 1.500 euro voor de aankoop van materiaal en 300 euro opleidingscheques van Vinçotte.

(WVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, edities Het Wekelijks Nieuws West en Kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier