Maria Coopman behaalt haar zwembrevet op haar 52e

Redactie KW

Maria Coopman is 52 en vond zichzelf vroeger een bang muisje, maar blaakt sinds ze haar 25 meter-zwembrevet heeft behaald van zelfvertrouwen.

Maria Coopman is een geboren en getogen Oostendse. “Ik ben na mijn lagere middelbaar onmiddellijk beginnen werken als kuisvrouw en was, met uitzondering van enkele jaren karate bij Budo Karate, niet bijzonder sportief “, vertelt Maria Coopman. “Mijn rug kon er niet goed tegen. En toen ik later trouwde, had ik er geen tijd meer voor.”

Uitdaging

Drie jaar geleden stond Maria er na een echtscheiding alleen voor. “Ik nam me voor om het anders aan te pakken, meer aan mezelf te denken.” Maria zette prompt leren zwemmen op haar to do-lijstje. “Als kind heb ik op school een grote schrik voor water opgedaan. Ik werd in het water geduwd en vermits ik niet kon zwemmen, heb ik gepanikeerd en ben ik kopje ondergegaan. Ik heb er een blijvende schrik voor water aan overgehouden. Onder de douche staan was voor mij al een drama.”

Adem genoeg voor 25 meter

Maria volgde een eerste keer zweminitiatie, maar dat leverde nog niet echt het gewenste resultaat op. Toen ze begin dit jaar een aankondiging voor een nieuwe zweminitiatie zag, schreef ze zichzelf nog eens in. “Bij de eerste les in februari heb ik de lesgeefster gevraagd om mij te helpen om kopje onder te gaan. Voorzichtig weg is dat gelukt en ik heb ook mijn zwembewegingen kunnen verbeteren. Ik was nog nooit in de diepen gegaan, maar ondanks een lichte paniek had ik juist adem genoeg om 25 meter te zwemmen !”

“Dat papiertje, dat brevet heeft me zeer gelukkig en trots gemaakt. Ik ga nu regelmatig naar het zwembad. Het eerste wat ik doe, is mijn hoofd onder water steken en ik durf ook al mijn ogen open doen onder water. Ik voel dat ik een nieuwe mens ben geworden. Ik kan weer lachen en mijn grenzen verleggen.” …

(FRO)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van vrijdag 20 augustus 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier