Marc Verwilghen (Open VLD) en Renaat Landuyt (SP.A) in de clinch over assisenprocedure

Redactie KW

?Schaf de assisenprocedure af?, zegt de Knokse senator Marc Verwilghen (Open VLD). “Ik blijf voorstander van een volksjury”, meent de Brugse volksvertegenwoordiger Renaat Landuyt (SP.A). Beide advocaten zijn gastsprekers op het congres ?Justitie in de branding? dat de Uitstraling Permanente Vorming (UPV) en de Conferentie van de Jonge Balie op vrijdag 23 januari in de Brugse Hanze organiseren.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft ons land veroordeeld, omdat de assisenjury zijn uitspraak nooit motiveert. De volksjury staat daardoor ter discussie. Marc Verwilghen : „Ik heb altijd al gepleit voor de afschaffing van de assisenprocedure, maar ik stond vroeger alleen te roepen in de woestijn. De assisenprocedure is niet meer van deze tijd. Ze is ontstaan als reactie tegen de vele terechtstellingen onder het schrikbewind van Robespierre in Frankrijk. Maar nu is België het enige land in Europa dat de assisenprocedure nog op die manier toepast.”

„Ik vergelijk graag ziek zijn met een misdaad plegen. Als je ziek bent, ga je naar je huisarts, die hiervoor een opleiding gekregen heeft. Als je doodziek bent, word je doorverwezen naar een specialist. Bij misdrijven is het precies omgekeerd. Kleinere vergrijpen worden berecht door beroepsmagistraten. Maar voor de zwaarste misdaden vragen wij het oordeel van een niet-opgeleide volksjury. Dat is toch niet logisch ? Alsof beroepsmagistraten geen mensen zijn ! Een rechter moet per definitie menselijk zijn.”

Renaat Landuyt : „Ik blijf voorstander van de assisenprocedure. De meeste assisenzaken zijn passionele moorden. Laat de gewone mensen met hun gezond verstand hierover oordelen. Enkel het berechten van georganiseerde misdadigersbenden zou ik aan beroepsmagistraten overlaten. De assisenjury moet autonoom kunnen blijven beslissen. In de toekomst kan men er de voorzitter bijhalen voor de juridische motivatie.” (Stefan Vankerkhoven)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 23 januari 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier