Marc Desender brengt alle hellingen van Heuvelland in kaart

Redactie KW

Tijdens de huidige rustperiode voor wielertoeristen maakte Marc Desender een lijst op van alle hellingen van Heuvelland en bij uitbreiding de Westhoek en Frans-Vlaanderen. Van elke helling wordt de lengte, het gemiddelde stijgingspercentage en de maximale stijging genoteerd.

Deze zomer nog fietste de leerkracht aan het Ieperse VTI 25 maal de Kemmelberg op. Nu zocht hij vooral zijn fietsplezier op de vele hellingen in en rond zijn dorp Nieuwkerke. „Vooral in de richting van de Zwarte Molen liggen heel wat pareltjes”, aldus Marc Desender. Opvallend aan de hellingen in Heuvelland is hun relatief korte afstand. „De meeste hellingen hebben een lengte van 300 m tot 900 m. Hoe langer de afstand wordt, hoe minder zwaar de helling ook wordt”, legt Marc uit. Maar het zijn wel degelijk die explosieve kuitenbijters die de wielertoerist, aangesloten bij de Ieperse Molteni’s, aan het oplijsten is. „In Westouter liggen de hellingen met het hoogste stijgingspercentage. De Schomminkelstraat en de Baneberg flirten met pieken tot 19 % en meer.”

Klassiekers volgen

Op dit moment telt de lijst op de website www.525.be (cijfer 525 staat voor het aantal overwinningen dat Eddy Merckx behaalde, nvdr) al een 40-tal hellingen. „Ik zet later ook de klassiekers als de Kemmelberg of nog de Cats- en de Casselberg in de lijst, maar nu wil ik vooral de minder bekende plekjes van Heuvelland aan de wielertoeristen laten zien.”

(PJB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West)

>> Geïnteresseerd? Check www.525.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier