Marc Desender al veertig jaar gerant van La Palma

Redactie KW

Die van Kunst & Vreugd Hooglede brengen begin maart de toneelvoorstelling ‘La Palma’, een “hilarisch massaspektakel”. Bijzonder nieuws, zo vonden wij, maar euh, zou Marc Desender, al 45 jaar lang uitbater van de gelijknamige en in Vlaanderen wereldberoemde feestzaal, daar ook mee kunnen lachen ? Ja, zo blijkt.

Het is een doordeweekse dinsdagmiddag en jawel, de La Palma zit aardig vol. Terwijl een al wat krasse goochelaar-komiek het veelal bejaarde publiek entertaint (en mét succes !), druk ik de hand van Marc Desender, al 40 jaar gerant van de zaal. Hij leidt me naar zijn klein uitgevallen kantoortje, waar hij smakelijk begint te vertellen over verleden, heden en toekomst. En over die voorstelling van Kunst & Vreugd natuurlijk : „Het stuk is al eens gespeeld in Torhout (in 2002, red.). Ze zijn mij toen komen vragen of het mocht en ik had daar niks op tegen. Ik heb wel benadrukt dat ze het niet in het belachelijke mochten trekken.”

Het beste publiek

Deze keer, in Hooglede, gaat Marc wél kijken : „Twintig kaarten heb ik besteld voor de première, voor mij en een deel van mijn personeel.”

„Ik vind dat een eer, ja, zo’n voorstelling”, vervolgt Marc (64). „Dat is toch uniek ? Of ben ik zo ijdel dat ik dat denk ? (lachje) Pas op, ik zou daar zelf nooit om gevraagd hebben en ik zou er zelf ook nooit één geschreven hebben. Geen idee hoe ik daaraan zou moeten beginnen.”

Hoe de La Palma in goeie banen te leiden, daar weet Marc daarentegen wél alles van. Hij is er begonnen als garçon in 1966, met de opening. Vier jaar later werd hij gevraagd gerant te worden. „Omdat mijn ouders de familie Leroy kenden, van de gelijknamige brouwerij uit Boezinge, kreeg ik de vraag de dagelijkse leiding op mij te nemen. Nu zou ik het niet meer kunnen missen. Eind dit jaar word ik 65 en kan ik met pensioen, maar ik doe het niet. Dit is mijn wereld, hé ! Ik heb al die jaren geen liefhebberij gehad, gewoon omdat ik daar geen tijd voor had.”

“Van waar komt al dat volk?”
„Hoe vaak heb ik al niet de vraag gekregen : vanwaar komt toch al dat volk in La Palma ? Wel, je moet eens komen kijken om kwart voor zes, als die show gedaan is : de mensen gaan hier dansend naar buiten. Dát is de beste reclame. Ik heb geen site en behalve in de Streekkrant maak ik geen publiciteit. Mond-aan-mondreclame is onbetaalbaar en ik heb getrouwe klanten. La Palma : dat is van hen, hé. Ik kan de deur niet opendoen of er staat al volk te wachten. Nu is dat wat minder, met Danny Fabry, maar met Jo Vally in maart gaat dat weer volle bak zijn. Gepensioneerden vormen het beste publiek : dankbaar, vriendelijk, zeggen al eens ‘Merci’ en ‘Goeiedag’. Van ‘Hey’ krijg ik het, hé ! ‘Hey, Marc’ : dat is alsof ze roepen gelijk achter een hond.”… (Mico)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 5 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier