Man wordt onterecht van vrijheid beroofd in Kortrijk

Redactie KW

Burgemeester Stefaan De Clerck van Kortrijk zal onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de onterechte vrijheidsberoving van een man uit Albanië die al jaren in Finland verblijft. De man kwam hier vorige week op familiebezoek, maar werd opgepakt en zat drie dagen vast, omdat hij illegaal in ons land zou verblijven. De familie reageert woedend op de politieagenten. Maar die schuiven de schuld in de schoenen van de dienst Vreemdelingenzaken.

De 36-jarige Zamir Fusha zal zijn familiebezoek met zijn hoogzwangere vrouw en drie kinderen aan zijn neef Andi die in Kortrijk woont niet snel vergeten. De overgang van oud naar nieuw is voor hem geëindigd in 1 nachtje cel en een tweedaags verblijf in de gesloten instelling De Refuge in Brugge. De ellende begon toen Zamir en zijn neef Andi op de laatste dag van het jaar nog wat eindejaarscadeaus wilden kopen. Toen ze buitenkwamen uit een winkel langs de Brugsesteenweg in Kuurne dook de politie op.

Refuge

Zamir heeft de Albanese nationaliteit maar woont al jaren in Finland. Hij kwam al voor de derde keer naar België en heeft nog nooit problemen gehad want zijn papieren zijn in orde. Het gezellig oudejaarsavonddiner ruimt plaats voor een nachtje brommen in een politiecel. Op nieuwjaarsdag wordt Zamir overgebracht naar het gesloten centrum voor vreemdelingen De Refuge in Brugge. Pas de volgende dag komt hij eindelijk vrij, na ettelijke telefoontjes én bemiddeling door de Finse Ambassade.

Onderzoek

De Dienst Vreemdelingenzaken zegt dat de politie een fout heeft gemaakt, omdat zij de verblijfsvergunning van Zamir niet hebben gecheckt. De politie zegt dat ze wel correct heeft gehandeld. Burgemeester Stefaan De Clerck van Kortrijk wil de zaak onderzoeken.

(L.D./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier