Man vernielt boomhut met kettingzaag terwijl kinderen er nog in zitten

Redactie KW

Een goeie maand geleden bouwden de kinderen uit de Kardinaal Cardijnlaan een droom van een boomhut op een stukje groenzone dat aan het eind van hun straat begint. Maar afgelopen zaterdag spatte de droom brutaal uiteen, toen de eigenaar van een nabijgelegen akker de boom én de hut met een kettingzaag kwam kortwieken. En dat terwijl er zes kinderen in de boomhut aanwezig waren.

Zes kinderen, Marie-Hélène, Fran, Kyle, Simon, Beau en Delphine, zaten zaterdagmiddag rond vier uur samen in het linkerdeel van de hut, toen een man plots met een jeep kwam aangereden over het veld er vlak naast. Die man had al eens eerder zijn ongenoegen laten blijken over de spelende kinderen, maar had dit keer blijkbaar wat anders in gedachten dan ‘een opmerking maken’.

„Hij stapte uit en haalde een kettingzaag uit”, beschrijft Marie-Hélène. „Fran zei nog ‘Hij gaat schieten!’, wat wij op dat moment nog grappig vonden, maar hij kwam gewoon recht op de boom af en zei niets. We dachten dat hij iets ging zeggen of roepen, maar hij trok daarop aan die koord, de kettingzaag schoot in gang en hij begon de boom en onze hut gewoon kapot te zagen!”

Op dat moment zaten de kinderen nog in het linkerdeel van hun boomhut, hooguit een meter misschien boven de plaats waar de man nietszeggend hun speelplek aan het afbreken was met een kettingzaag. De loopbrug tussen de twee delen van hun kamp, het trapje, de boom zelf, alles moest er aan geloven. De kinderen moesten zich uit de voeten maken terwijl het trapje al weggezaagd was en moesten halsoverkop uit de boom springen.

„Akker vermeden”

De reden moet te zoeken zijn in het feit dat enkele van de kinderen een goeie maand geleden eens over de akker van de man in kwestie gelopen hadden. Vlak aan het braakliggend terrein grenst immers een veld, waarvan de man vermoedelijk de eigenaar is. Maar wie de kerel met de kettingzaag precies is, weten de kinderen niet. „We hebben wel het verhaal gehoord dat hij ook al eens met een tractor over het speelplein is komen rijden toen dat aangelegd werd”, vertelt Elias. Nog volgens de kinderen kwam de man in kwestie al eens aanzetten met de politie. Maar die vertelden dat er niks mis was met een boomhut, zolang er geen sluikstorten mee gemoeid was. In elk geval heeft de politie nu officieel nog geen weet van het voorval, maar commissaris Cracco raadt wel aan aangifte te doen.

En wat de vrienden en vriendinnen betreft, komt er nu een nieuwe hut? „Liefst, maar het wordt van nul beginnen en de boom is natuurlijk kapot”, besluit Simon. „We hadden nochtans al samengelegd om bouten en zo te kopen.” (Frederic Vansteenkiste)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 12 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier