Man uit Sint-Henricus redt zich perfect zonder ledematen

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Ondanks zijn beperking leidt John Maertens uit Sint-Henricus een behoorlijk normaal leven. De man heeft geen armen en slechts beperkte onderste ledematen, maar is gelukkig getrouwd, heeft veel vrienden en verschillende hobby’s.

John kwam ter wereld zonder armen en enkel voorzien van onderbenen. De oorzaak van zijn beperking: Softenon, een geneesmiddel tegen zwangerschapsmisselijkheid. “Ik moet een van de laatste Belgische Softenon-patiënten zijn”, weet John.

Opvallend tijdens het gesprek: John is een verstokte roker. “Op mijn dertiende ben ik daarmee begonnen”, zegt hij over zijn ongezonde gewoonte. “Omdat ik zo normaal mogelijk wilde zijn. Maar toch: als ze me nu zouden zeggen dat het medisch mogelijk is om me armen te geven, ik zou ze niet moeten hebben. Ik zou niet weten wat ermee te doen. Ik kan veel zelf. Veel last heeft mijn vrouw dan ook niet van mij. Enkel met het toilet en mijn kleren moet ze me helpen, al de rest kan ik zelf. Het leven zou waarschijnlijk stukken gemakkelijker zijn mét armen, maar ik ben het nu zo gewoon. Soms vloek ik wel eens, hoor. Ik denk bijvoorbeeld dat ik wel graag met de fiets had gereden. Ik rij graag met mijn elektrische rolstoel rond, tussen de velden. Ik ben ook een grote koersliefhebber. Maar daar zet ik me snel over. Veel mensen zullen zelfs niet geloven dat ik wel eens een slechte dag heb. Ik vind het jammer dat zo veel mensen niet gelukkig zijn. Al hebben ze alles. Geluk maak je voor negentig procent zelf.”

(TV)

Het volledige interview vind je in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier