Man uit Ieper wordt van kastje naar muur gestuurd om Franse flitsboete te betalen

Redactie KW

Een Franse flitsboete wel wíllen maar niet kúnnen betalen? Het overkwam Herman Vandenbroucke de voorbije zomer. “De chauvinistische Fransen lachen met ‘les petits Belges'”, zegt hij.

Zoals bekend komt u sinds kort niet meer weg met snelheidsovertredingen in Frankrijk. Sinds 1 juli wisselen België en Frankrijk de gegevens van verkeersovertreders met elkaar uit, waardoor die flits op de Autoroute du Soleil wel degelijk resulteert in een boetebrief in uw bus. Tienduizenden landgenoten hadden prijs, afgelopen zomer, en Ieperling Herman Vandenbroucke was één van hen.

IBAN-nummer

Herman trok met zijn boete naar de politie van Ieper. “Daar kreeg ik te horen dat ik naar mijn bank moest gaan, om de boete via overschrijving te betalen.” Maar bij Belfius konden ze Herman niet meteen helpen. “De bankbediende zei dat ze een IBAN-rekeningnummer nodig had voor een buitenlandse overschrijving, maar die stond niet op de boetebrief. Volgende halte: het Ieperse postkantoor, waar Herman boetezegels wou kopen. “Ook daar ving ik bot, want Franse boetezegels verkopen ze er niet. Een bediende gaf me de raad de grens over te steken en naar Boeschepe of Comines-France te rijden. Daar hebben ze me zeer goed ontvangen, en waren ze op de hoogte van de wantoestand. Maar ook zij konden me geen IBAN-rekeningnummer geven…

(pjb)

De hele lijdensweg in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier