Man die vrouw uit Izegem ‘ontvoerde’ volgde gewoon de Kirgizische huwelijkstradities

Redactie KW

Een man uit Kirgizië, die in Oostrozebeke woont, is vandaag vrijgesproken van ontvoering en verkrachting van zijn toenmalige vriendin in Izegem.

Een getuige zag op het moment van de feiten hoe Ruslan A. een vrouw uit haar eigen auto trok en mee in zijn auto sleurde. Die verwittigde de politie, die een onderzoek startte.

De man nam zijn vrouw mee naar een chalet in de Ardennen, maar daags nadien keerden ze al terug naar huis. De vrouw zou naar verluidt ook op voorhand geweten hebben dat ze op een bepaald moment zou worden ontvoerd en dat dit een zogeheten ‘bride kidnapping’ zou zijn, een bekend romantisch gebruik om een relatie te beginnen of iets terug goed te maken. In elk geval diende ze zelf geen klacht in, maar door de aangifte door de getuige kwam er alsnog een onderzoek. De man is nu dus vrijgesproken.

Gewelddadig karakter

Nochtans kwam deze bride kidnapping er wel degelijk ‘om de brokken te lijmen’. Het huwelijk van Ruslan A. was na 13 jaar spaak gelopen. De man had dat vooral aan zichzelf en zijn gewelddadig karakter te danken. Op 3 december 2012 kwam het al eens tot een handgemeen. De beklaagde gaf zijn echtgenote een kopstoot en daarna verkrachtte hij haar. Het slachtoffer liet de zaak voor wat ze was.

De openbaar aanklager had voor Ruslan A. een gevangenisstraf van 18 maanden gevorderd maar de Kirgies en zijn raadsman vroegen de vrijspraak. “Ik wil dat justitie openstaat voor de culturele gebruiken in mijn land”, klonk het.

De rechter had duidelijk oren naar de pleidooien van de verdediging. Ruslan A. werd vrijgesproken omdat de tenlasteleggingen niet konden bewezen worden. In bepaalde landen zoals Kirgizië is bride kidnapping wel degelijk een gewoonte maar het is er, net als in België, strafbaar.

(FJA/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier