Malafide huis-aan-huis verkopers praten mensen goedkopere energieleverancier aan

Redactie KW

De voorbije weken kreeg de Habitowoonwinkel van Poperinge herhaaldelijk klachten van ongeruste inwoners die een huis-aan-huis verkoper van een energieleverancier over de vloer kregen. Vlaams volksvertegenwoordiger Jurgen Vanlerberghe, die ook schepen voor huisvesting is in Poperinge, roept bewoners op om ten zeerste op hun hoede te zijn.

“Sommige verkopers stellen zich voor als medewerker van de Vlaamse energieregulator (VREG), andere als ambtenaar van de federale overheid of als ambtenaar van de stad Poperinge. Als iemand op die manier probeert binnen te raken, wijs hem dan zeker onmiddellijk de deur”, zegt Vanlerberghe.

Blijkbaar willen vertegenwoordigers van een energieleverancier mensen een ‘goedkoper’ contract verkopen. Maar in de praktijk worden die opgezadeld met een veel duurder contract dat bovendien nog eens een langere looptijd heeft. Mensen die zich hebben laten beetnemen, kunnen hun contract nog opzeggen door binnen de 14 dagen nadat ze de schriftelijke bevestiging van de energieleverancier ontvangen hebben dit contract met een aangetekend schrijven te annuleren.

V-test

Vanlerberghe hoopt dat de bedriegers er niet zullen voor zorgen dat mensen zich laten afschrikken om over te stappen van leverancier. “Heel veel gezinnen betalen nog veel te veel. Bovendien is overstappen heel eenvoudig. Via de website van de VREG (www.vreg.be) kun je de V-test doen. Na het invullen van een aantal gegevens krijg je een lijst met de tarieven die van toepassing zijn op jouw verbruik. Hiermee vind je gemakkelijk de goedkoopste leverancier voor jouw verbruik. Bij de meeste leveranciers kan je dan online overstappen. Zij regelen meestal ook je opzeg bij je huidige leverancier”. Wie geen internet heeft of wat schrik heeft van de papierwinkel, kan uiteraard ook terecht bij de Habitowoonwinkel.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier