Maïskarren en biogas-installatie zorgen voor ongerustheid

Redactie KW

Vorige week stond Beselare op zijn kop door het op- en afrijden van maïskarren naar voeders Talpe in de Kleine Passendalestraat. Daar werd een maïshoop aangelegd van maar liefst 150ha. Uitzonderlijk veel, als je weet dat een gemiddelde hoop zo’n 10ha vormt.

De maïs dient als energiegewas voor een co-vergistingsinstallatie. „Het is zo dat de firma Talpe al twee jaar over een vergunning beschikt”, zegt milieuambtenaar Jeroen Coens. „Zij hebben toelating om een installatie met een verwerkingscapaciteit van 40.000 ton per jaar te bouwen, waarvan 60% landbouwproducten zoals maïs.”

„Dat er hier drie dagen lang een op- en afrijden was van karren is een eenmalig gebeuren geweest. Door de grote droogte moest de maïs dringend worden geoogst. Verwacht wordt dat we eind 2009, begin 2010 kunnen starten met de bouw van de vergistinginstallatie”, klinkt het bij voeders Talpe. „We hopen tegen eind 2010 te kunnen opstarten. Dit betekent dat we biogas zullen produceren uit landbouwproducten en organische nevenstromen die we gaan gebruiken als groene brandstof om elektriciteit op te wekken. Elektriciteit voor ons bedrijf, maar ook voor het publieke net. Het is best mogelijk dat een deel van de woningen in Beselare elektriciteit zullen gebruiken afkomstig van ons biogas. Er is zeker geen ontploffingsgevaar.”

Mensen met vragen over de installatie mogen steeds aankloppen bij voeders Talpe. (EV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 9 oktober 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier