MAfestival in Brugge lokt volle zalen

Redactie KW

In Brugge lokt het MAfestival, dat is het festival voor oude muziek, volle zalen. Het festival brengt niet alleen concerten maar organiseert traditioneel ook een wedstrijd voor oude muziek. Het MAfestival sluit zaterdag af met een slotconcert en de finale van de wedstrijd. Wij gingen kijken naar de halve finale in het Provinciaal Hof.

Het is amper half elf ‘s morgens, maar in het Provinciaal Hof op de markt in Brugge zit al behoorlijk wat volk. Ze komen gratis luisteren naar de halve finales van de Internationale wedstrijd voor Oude Muziek van het MAfestival die dit jaar georganiseerd wordt voor traversospelers, barokviolisten, cellisten en viola da gambaspelers. “Dat is een bewuste keuze om naast het aanbieden van concerten ook een concours te blijven organiseren waarbij jonge solisten de kans krijgen om zich met elkaar te meten in een professionele omgeving”, zegt Tomas Bisschip van MAfestival. “Voor velen is de doortocht in Brugge de start van een grote carrière”.

Net zoals andere festivals doet ook het MA een beroep op vrijwilligers om alles in goeie banen te leiden. Nieuw dit jaar zijn de gratis concertjes van jonge ensembles in samenwerking met het Festival voor oude muziek in Utrecht. Het jong aanstormend talent lokt elke middag veel volk. Het MAfestival is trouwens goed op weg om af te klokken op om en bij de 12.000 bezoekers.

Vrijdag en zaterdag zijn er nog heel wat concerten op verschillende plaatsen in Brugge. Zaterdagnamiddag is er de finale van de wedstrijd in het Concertgebouw. Het Mafestival sluit daar ‘s avonds af met het requiem van Von Biber. (ND)

Meer nieuws op Focus vanaf 18u00.

MAfestival in Brugge lokt volle zalen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier