Machinisten goederenvervoer Zeebrugge staken

Redactie KW

Bij het goederentransport van de spoorwegen is een spontane actie uitgebroken in Zeebrugge. De spontane stakingsacties komen er nu het overleg bij het sociaal conflict omtrent de filialisering van NMBS Logistics, het vroegere B-Cargo, blijft aanmodderen.

“De mensen pikken het niet meer dat er geen sociaal akkoord is en
dat B-Cargo al maatregelen neemt in het vooruitzicht van het nieuwe bedrijf, terwijl dat er nog niet is. De mensen hebben geen vertrouwen meer in het management en de leiding”, aldus Luc Piens van ACV Transcom. Het gaat om spontane lokale initiatieven. De christelijke spoorvakbond steunt de acties.

Volgens Piens voeren vooral de treinbestuurders actie bij het goederentransport in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. “Deze nacht was er al een actie in Gent-zeehaven. Daar deed ook het personeel van het vormingsstation mee met de vakbonden”, zegt de vakbondsman. Of de actie in Gent nog loopt, kon de vakbondsman niet zeggen.

Dinsdagavond vond er nog overleg plaats tussen de vakbonden en de directie van het goederentransport. De directie heeft een nieuw voorstel klaar omtrent de door Europa gewenste filialisering. Dat overleg sleept al maanden aan. De belangrijkste eisen van de vakbonden draaien rond statutaire tewerkstelling en veiligheid.

“We zijn gisteren zelfs niet tot de inleiding geraakt en we zijn uit elkaar gegaan zonder een nieuwe datum vast te leggen. Er is totaal geen vertrouwen meer”, besluit Piens.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier