Maatregelen voor betere waterhuishouding aan de Gavers

Redactie KW

Vlaams minister Hilde Crevits en het West-Vlaamse provinciebestuur hebben een overeenkomst gemaakt voor het beheer van de waterlopen in de Gavers in de strijd tegen de overstromingen.

Aquafin nv zal een stuk waterlopen ruimen waarna het provinciebestuur het verdere onderhoud voor haar rekening neemt. De maatregelen passen ook in het beleid van de minister voor een streven naar een actief waterpeilbeheer voor alle onbevaarbare waterlopen in Vlaanderen.

Aan de Gavers zal een verbindingsbeek worden geruimd zodat een overstort beter zal functioneren. Intussen is ook een regeling uitgewerkt voor het beheer van de oude bedding van de Gaverbeek die in de jaren ’60 is verplaatst.

De minister gaf vorig jaar aan de Vlaamse Milieumaatschappij de opdracht om na te gaan op welke wijze een effectief actief waterpeilbeheer kan worden gevoerd in functie van het landgebruik aanliggend aan de waterlopen. Voor de waterlopen in landbouwgebied betekent dit dat gezocht wordt naar het meest geschikte zomer- en winterpeil in functie van de landbouw. In waterlopen grenzend aan natuurgebied wordt gezocht naar het meest geschikte peil in functie van de natuur. In beide gevallen wordt het voorkomen van overstromingen prioritair gesteld.

Het actief waterpeilbeheer zal voor alle waterlopen van eerste categorie in Vlaanderen worden ingevoerd. Het pilootproject voor de AA tussen Turnhout en Grobbendonk is bijna afgerond. De rest van Vlaanderen volgt. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier