Luierkorting voor inwoners na invoering diftarsysteem

Redactie KW

De gemeenteraad van Lo-Reninge keurde de toekenning van subsidies goed aan inwoners die noodgedwongen meer restafval produceren en daardoor hogere huisvuilkosten moeten betalen. Het gaat om onthaalmoeders en mensen die incontinentiemateriaal gebruiken. Ook wie herbruikbare luiers koopt krijgt een financiële vergoeding.

Met de invoering van het diftarsysteem op 1 januari wordt het gewicht restafval betaald per kilo. Sommige inwoners produceren door omstandigheden noodgedwongen meer afval dan andere en moeten daardoor ook meer huisvuilkosten betalen. Zo zitten onthaalmoeders en mensen met incontinentieproblemen aan het einde van de week met pakken luiers. Onthaalmoeders kunnen nu rekenen op een subsidie van 50 euro per jaar. Inwoners met incontinentieproblemen hebben recht op een tegemoetkoming van 80 euro per jaar. In beide gevallen moet aan bepaalde voorwaarden voldaan worden.

Ook wie gebruik maakt van herbruikbare luiers krijgt van de gemeente een subsidie. Die bedraagt maximaal 75 euro per kind per jaar. ‘Die luiers blijken weinig succes te hebben, maar de achterliggende filosofie van deze subsidie is mensen te belonen die minder afval produceren. Dit kadert in onze politiek van afvalpreventie’, aldus schepen van leefmilieu Johan Matthys (Dynamisch). (MMA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 30 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier