Ludo Valcke van de dienst Cultuur van West-Vlaanderen met pensioen

Redactie KW

Eind van de maand gaat directeur Ludo Valcke (63) van de dienst Cultuur van de provincie met pensioen. “Ik kan als een gelukkig man terugblikken”, zegt hij. Maar in zijn vooruitblik is hij minder optimistisch. Dat heeft te maken met de intenties van de Vlaamse regering over de toekomstige taken van de provincie. Cultuur zou daar niet langer bijhoren.

Cultuur, dachten wij, dat is beeldende kunst, dat zijn boeken en dat is muziek. Een ongemeen rijk palet, dat moeilijk te overzien is. Fout, zegt directeur Ludo Valcke al meteen. “Jaren geleden was dat zo, maar dat is al een hele tijd grondig gewijzigd. Wat je daar opsomt, dat is er natuurlijk nog altijd. Maar de voorbije vijftien jaar is erfgoed erbij gekomen en dat heeft zich op een explosieve wijze ontwikkeld.”

ddd

Het culturele landschap in West-Vlaanderen onderging de voorbije dertig jaar een gedaanteverwisseling. West-Vlaanderen is niet langer meer louter dat boerenland aan de kust, waar ze een haast onbegrijpelijk taaltje spreken.

“De gouden driehoek (Antwerpen-Brussel-Gent) biedt misschien meer kwantiteit, maar niet meer kwaliteit dan wat we hier hebben.”

Intussen lopen ook de voorbereidingen voor de grootscheepse herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Daar zijn heel veel mensen en heel veel bestuursniveaus mee bezig. Sommigen vrezen dat vooral veel mensen en instanties naast mekaar aan het werk zijn. L

“Ik heb er goede hoop op dat die herdenking sterk zal verlopen. Vanuit het Esenkasteel in Diksmuide werken mensen van de provincie voluit aan de coördinatie voor die herdenking en zijn haast permanent in overleg met alle betrokken gemeenten.”

(JG)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier