Luchthaven Oostende: meer passagiers, minder vracht

Redactie KW

De luchthaven van Oostende heeft een gemengd jaar achter de rug. Er waren meer vliegbewegingen en meer passagiers, maar de verscheepte vracht daalde in aantal.

In 2010 waren er 37.875 vliegbewegingen, landingen en opstijgingen dus samengeteld. Dat is een stijging van 10,4 procent in vergelijking met 2009. Ook het aantal passagiers dat via Oostende vertrok of aankwam, zat in de lift. Met 213.638 mensen was dat een stijging van 10,8 procent.

De stijging is volgens luchthavendirecteur Gino Vanspauwen onder meer te verklaren door een betere bezetting van de vliegtuigen van reisorganisatoren Thomas Cook en Jetair. In december 2010 was er een stijging van het aantal passagiers met 82 procent door de behandeling van afgeleide vluchten van Luik en Charleroi. Die luchthavens waren kort voor Kerstmis gesloten door hevige sneeuwval. In december steeg het aantal passagiers op de luchthaven in Oostende van circa 7.000 naar 13.000.

Minder goed verging het de vrachtdivisie. Er werd 64.042 ton aan goederen verscheept, een daling met 13,6 procent. Het verschil van 13,6 procent is volgens Vanspauwen te verklaren door het wegvallen van haar belangrijkste klant MK Airlines in het voorjaar. De tweede helft van het jaar klom de luchthaven procent na procent uit het dal.

“Het wegvallen van MK Airlines en het vliegverbod van Meridian Airways boven Europa hebben ons in 2010 parten gespeeld”, zegt Vanspauwen. “Een deel van de vracht van MK Airlines hebben andere klanten van de luchthaven overgenomen maar niet allemaal.

Omdat ze met kleinere toestellen vliegen, zakte ook de tonnage.”

(jv/belga)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier