Luc Vansteenkiste koopt proces over handel met voorkennis af

© BELGA
Redactie KW

Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste moet vandaag donderdag samen met andere beklaagden in een zaak van mogelijke handel met voorkennis niet voor de rechtbank verschijnen. Ze betaalden voor de minnelijke schikking samen bijna 9 miljoen euro.

De uitgeweken Izegemnaar en gewezen topman van Recticel in Wevelgem bereikte met het parket in Brussel een minnelijke schikking. Als de rechtbank die schikking erkent, worden de 6 gewezen toplui van Cie. Bois Sauvage niet meer voor die feiten vervolgd.

De feiten dateren van begin oktober 2008, tijdens de neergang van Fortis. Luc Vansteenkiste was op dat moment onafhankelijk bestuurder bij Fortis-bank en nam deel aan een raad van bestuur waarop de toenmalige Fortis-topman Herman Verwilst de ontmanteling van Fortis toelichtte. Die ontmanteling zou diezelfde dag nog, na het sluiten van de beurzen, publiek worden gemaakt. Het aandeel zou vervolgens geschorst worden.

Volgens het Brusselse gerecht bleek uit telefoonanalyse dat Luc Vansteenkiste meteen na afloop van de raad van bestuur belde met Vincent Doumier, de CEO van Bois Sauvage, dat een groot pakket Fortis-aandelen bezat. Doumier zou vervolgens de andere toplui van Bois Sauvage verwittigd hebben en in de uren daarop verkochten zowel Bois Sauvage als haar toplui grote pakketten Fortis-aandelen. Op die manier vermeden ze het waardeverlies dat die aandelen de dagen nadien ondergingen.

Luc Vansteenkiste werd Ttoen korte tijd vastgehouden in voorhechtenis in de gevangenis van Vorst;

Het Brusselse parket vervolgde de verscheidene verdachten voor de strafrechter maar heeft met hen nu minnelijke schikkingen bereikt. “Het parket van Brussel is tevreden dat dit dossier kon geregeld worden naar de geest en de letter van artikel 216bis van het Wetboek van Strafvordering”, zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. “De minnelijke schikking die betaald werd door de verschillende procespartijen, omvat voor elke partij zowel de geschatte vermogensvoordelen, de boetes en de procedurekosten. Het bedrag van de minnelijke schikking is verschillend voor elke partij en gaat van enkele duizenden tot meerdere miljoenen euro’s. Het totale bedrag van de betaalde minnelijke schikkingen bedraagt 8.796.886 euro.”

Intussen heeft de deal tussen parket en beklaagden al voor heel wat opschudding gezorgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier