Luc Coppens trekt op 21 juli naar Brussel voor de kroning van koning Filip

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Sinds enkele jaren trekt Luc Coppens op 21 juli naar Brussel. De troonswisseling zorgt dit jaar voor een wel extra speciale nationale feestdag.

Luc Coppens heeft een grote interesse in alles wat met België te maken heeft en daar is ons koningshuis onlosmakelijk aan verbonden. Die fascinatie kwam er pas nadat zijn broer, Paul Coppens, als militair ging werken. Luc werd lid van de Leopoldisten en heeft er zijn gading gevonden. “Tot een viertal jaar geleden organiseerde ik mee het volksfeest hier in Roeselare, maar de sfeer in Brussel is toch nog iets helemaal anders”, aldus Luc.

Ook komende zondag trekt hij opnieuw naar Brussel en is hiervoor al volop aan het organiseren. “De NMBS heeft een mooie actie waarmee je voor slechts acht euro heen en terug naar Brussel kunt afreizen. De mensen moeten ook niet bang zijn om niet meer thuis te geraken, want de treinen rijden tot na het vuurwerk. Ikzelf vertrek zeker al rond vijf uur, daarna staat er genoeg op het programma om de dag te kunnen vullen.”

Programma

Zondag is er alvast veel te doen in Brussel, mede dankzij de troonswisseling. Het normale programma is uitgebreider dan andere jaren. “Rond acht uur spreken we met de Leopoldisten reeds af aan ons vaste adresje om te ontbijten. Daarna doen we een uitgestippelde wandeling en nemen we plaats langs het Koningsplein. De parade met de paarden is iets wat je zeker eens gezien moet hebben, maar de sfeer is er de hele dag sowieso hartverwarmend. Ik doe net zoals elk jaar mijn pet met de driekleur op en hoop weer veel mooie foto’s te kunnen nemen.”

Voor Luc was de troonsafstand niet helemaal een verrassing. Dat prins Filip er klaar voor is valt af te wachten, maar ondanks zijn stijfheid hoorde Luc ook al heel wat complimenten over de nieuwe koning. “Het schijnt een fantastische man te zijn. Of het ook een even goede koning zal zijn als z’n vader durf ik niet te zeggen. Misschien staat hij wel meer op z’n strepen, terwijl koning Albert een gemoedelijk man was.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier