Lossen en laden bij warenhuizen moet stiller kunnen

Redactie KW

Op de markt van Kortrijk is een proefproject voorgesteld om de bevoorrading van warenhuizen stiller te laten verlopen. Behalve Colruyt neemt ook Delhaize vrijwillig deel aan het project, dat de bedoeling heeft om het geluidsniveau onder de zestig decibel te laten zakken. Dat blijkt namelijk het geluidsniveau van een normaal gesprek dat binnen in een woning normaal niet meer te horen valt.

Concreet zullen er technische ingrepen worden uitgevoerd aan de vrachtwagens, het laad- en losmateriaal en de laad- en losplaats, en komen er opleidingen voor chauffeurs en winkelpersoneel. Zo zal bijvoorbeeld de oplegger uitgerust worden met een geluidsarme vloer en een laadbrug met stille motor.

Het proefproject moet kunnen leiden tot minder geluidshinder voor omwonenden, minder dodehoekongevallen, minder files tijdens ochtend- en avondspits, een daling van het brandstofverbruik en minder tijdverlies voor de distributeurs. In onze provincie nemen de Colruyt- en Delhaizewinkels van Kortrijk deel aan het pilootproject.

(belga/jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier