Lorrie Vandeginste uit Roeselare krijgt vredesprijs

Redactie KW

Dokter Lorrie Vandeginste uit Roeselare heeft de vredesprijs van het Belgisch platform 1325 gekregen. Dat platform verwijst naar de VN-resolutie die vrouwen steunt in vredesonderhandelingen en de heropbouw na de oorlog. De vrouwenraad neemt hierin het voortouw. Lorrie Vandeginste krijgt de prijs voor haar werk bij de vzw Solfa die projecten heeft in Congo en Rwanda.

De vzw Solfa werkt onder meer in het ziekenhuis in Kisantu op zo’n 150 kilometer van Kinshasa. Jonge vrouwen krijgen er een behandeling tegen genitale fistels. Die lopen ze op na een bevalling met complicaties waardoor ze incontinent zijn en vaak worden verstoten. De vzw Solfa behandelt de vrouwen in dit ziekenhuis. Ondertussen is de werking van Solfa uitgebreid met een microkredietprogramma waarbij vrouwen iets kunnen verdienen.

Dokter Lorrie Vandeginste krijgt op 11 december in de Senaat samen met nog 17 andere vrouwen, in aanwezigheid van de koningin, een zilveren klaproos als erkenning voor haar werk en dat van de vzw Solfa.

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

(K.V./A.D.)

Lorrie Vandeginste uit Roeselare krijgt vredesprijs

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier