Lore Berteloot (18) gaat vol zelfvertrouwen ‘Images Média’ studeren in Parijs

Redactie KW

Van Gent naar Parijs, voor Lore Berteloot (18) uit de Moorseelsesteenweg is het geen probleem. In haar eerste jaar hoger onderwijs, studeerde ze Communicatiemanagement aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Voor haar tweede jaar zoekt ze de uitdaging in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk.

„Daar ga ik Images Média gaan studeren. Een richting die iets meer op journalistiek en grafische zaken gericht is dan in België. Ik zal er vakken zoals radio en dergelijke hebben”, vertelt ze. „Ik heb altijd al in het buitenland willen studeren, maar het is er nooit van gekomen. Tot een vriendin me er op wees dat er een infonamiddag was daaromtrent. Ik ben ernaartoe gegaan en het sprak me meteen aan. Er waren verschillende mogelijkheden, maar die richting in Parijs sprak me het meest aan. Via Erasmus, een Europees project, kon ik naar het buitenland”, verduidelijkt ze.

„Ik vertrek op 8 oktober en ben eind mei terug. Ik ga naar de EFAP, dat staat voor École Française des Attachés de Presse, het is een soort van privéschool. Het schoolsysteem is daar volledig anders, zo duurt de herfstvakantie twee weken, net als de kerst- en de paasvakantie. De krokus duurt maar één week. Ik weet nog niet wanneer ik eens naar huis zal komen, sowieso in de kerstvakantie”, vertelt ze. Ook de examens zijn daar volledig anders ingedeeld. „De examens zelf duren maar drie dagen, waarop je alle examens hebt. Daarom ook dat de vakanties langer zijn, omdat er dan kan gestudeerd worden. Als ze het daar telkens op die korte periode kunnen, moet het mij ook wel lukken.”

Alle kanten uit

Erasmus is een project van Europa. „Ze hebben me een beurs gegeven om in Parijs te kunnen studeren. Ik kan er niet alles mee betalen, Parijs is dan ook een dure stad, maar je bepaalt nog altijd zelf wat je uitgeeft.” Eenzaam zal Lore zich daar ook niet voelen. „Er is nog een tweede meisje uit mijn richting die naar dezelfde school gaat komend schooljaar, dus we zijn al zeker met twee. Daarnaast zijn er nog andere die ik nog niet ken, maar ik zal er dus wel nog altijd een woordje Nederlands kunnen praten”, gaat ze verder.

Verder zal alles er in het Frans gebeuren. „Ik spreek het nog niet zo vlot, maar dat komt wel in orde. Ik ben er al twee keer geweest en ik verstond het meeste toch.” Lore volgde in het middelbaar moderne talen – wetenschappen in het VMS. Daarna ging ze een jaar communicatiemanagement studeren. „Wat ik later wil doen weet ik nog niet zo goed, met datgene ik doe kan ik alle kanten uit, dus we zien wel.” Lore Berteloot woont samen met haar ouders Dina Sierens en Danny Berteloot en haar zus Lisa in de Moorseelsesteenweg. (Thomas Dubois)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 12 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier