Lo-Reninge stapt in projectvereniging Hout- en Blooteland

Redactie KW

Lo-Reninge stapt in de projectvereniging Hout- en Blooteland. Dat is een cultureel samenwerkingsverband met de gemeenten Diksmuide, Houthulst en Koekelare, naar analogie van onder meer 5-Art. Dit werd vorige donderdag 9 oktober beslist, tijdens de jongste gemeenteraadszitting.

Lena Merlevede (Dynamisch), schepen van Cultuur van Lo-Reninge geeft uitleg : „Cultuur komt wel al goed aan bod bij ons, maar nog niet in een samenwerkingsverband met andere gemeenten. Kijk naar onze buren. Alveringem maakt deel uit van de vereniging 5-Art met De Panne, Veurne, Koksijde en Nieuwpoort. Vleteren zit in een groep met Poperinge, Heuveland en Ieper. Vroeger hebben we een tijdje samengewerkt met vijf andere gemeenten uit het Diksmuidse maar dat is verwaterd. De samenwerking bleef beperkt tot Erfgoeddag en de Week van de Amateurkunstenaars. Niemand speelde een trekkende rol en zo is dat een stille dood gestorven. Hout- en Blooteland is een initiatief van de stad Diksmuide.”

„Het is vooral de bedoeling om via dit samenwerkingsverband een cultureel erfgoedbeleid uit te bouwen”, aldus burgemeester Lode Morlion (Dynamisch). „Dat zal onder meer gebeuren door de aanzet te geven voor het bewaren van het culturele erfgoed in de regio en door erfgoedinitiatieven en culturele ontwikkelingen te stimuleren die de mogelijkheden van een afzonderlijke gemeente overstijgen. We willen ook onderzoek verrichten op vlak van cultureel erfgoed en de resultaten hiervan ontsluiten voor een breed publiek.”

De naam

„Er is veel over de naam van de vereniging gediscussieerd”, zegt Lena Merlevede. „Houtland staat voor de gemeenten met veel bos Houthulst en Koekelare, Blooteland staat voor Lo-Reninge en Diksmuide. Via deze projectvereniging willen we een erfgoedconvenant afsluiten met de Vlaamse overheid. Dat zou subsidies meebrengen die ongeveer 200.000 euro per jaar kunnen bedragen, afhankelijk van het aantal inwoners. Als tegenprestatie levert elke gemeente een bijdrage van 0,55 euro per inwoner.”

Deze projectvereniging wordt opgericht voor de periode van 2008 tot 2014. Er is een verlenging mogelijk met telkens zes jaar.

(MMA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier