Lo-Reninge als kleinste gemeente kandidaat voor titel Fietsgemeente

Redactie KW

In totaal hebben 71 gemeenten in Vlaanderen hun kandidatuur ingediend, waarvan 16 in onze provincie.

71 Vlaamse steden en gemeenten stellen zich kandidaat voor de verkiezing fietsstad/gemeente 2012. Antwerpen is met 483.000 inwoners de grootste stad, Lo-Reninge met 3300 inwoners de kleinste gemeente. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) neemt het initiatief voor de fietsprijzen. Die zullen volgend jaar voor de allereerste keer worden uitgereikt. Met de bekroning wil minister Crevits steden en gemeenten aansporen om een goed, integraal fietsbeleid uit te werken, en kunnen gemeenten ook leren van elkaars realisaties.

Om te streven naar een beter lokaal fietsbeleid, riep Vlaams minister Hilde Crevits op het laatste Fietscongres nieuwe fietsprijzen voor steden en gemeenten in het leven. Er zijn drie categorieën: steden met meer dan 50.000 inwoners, steden tussen 20.000 en 50.000 inwoners en gemeenten met minder dan 20.000 inwoners. In elke categorie wordt de Fietsgemeente 2012 verkozen. De interesse voor de fietsprijzen is groot. Maar liefst 71 steden en gemeenten hebben zich ingeschreven.

De provincie Antwerpen spant de kroon met 19 ingeschreven gemeenten. West-Vlaanderen telt 16 kandidaten. De winnaars in de drie categorieën maken kans op prijzen, ter waarde van maximum 50.000 euro. De prijs bestaat uit ‘hardware’, zoals een fietsenstalling, dienstfietsen, een fietstelpaal,…

Op 2 december komt een tienkoppige jury samen om uit de 71 kandidaten per categorie enkele gemeenten, steden te nomineren. In juni 2012 maakt minister Crevits tijdens de prijsuitreiking de winnaars bekend.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier