Literair salon moet collectie Broodthaers ontsluiten

Redactie KW

Het afgelopen weekend was Maria Gilissen, de weduwe van Marcel Broodthaers, in Oostende te gast. De culturele organisatie Vrijstaat O en Amuseevous organiseerden een literair salon in de Droge Coo. Het was de bedoeling om het bijzondere oeuvre van deze Belgische kunstenaar te ontsluiten voor een groot publiek.

Marcel Broodthaers is de man die de mosselpot tot kunst verheven heeft en de kunstcritici op stang joeg met de tentoonstelling van een papegaai in een kooi. Maar hij was ook actief als dichter en cineast. Tijdens het literair salon kwam vooral zijn poëzie aan bod.

Voor wie zin heeft in een diepgaand gesprek over kunst is Marcel Broodthaers een uitstekend onderwerp. Voor sommigen is de man een grappenmaker, anderen spreken over een genie.
De Brusselaar stierf in 1976, hij was 52. Toen zat niemand op zijn kunst en poëzie te wachten, nu wordt er grof geld voor betaald.

“Hij is altijd tekort gedaan geweest,” zegt zijn weduwe Maria Gilissen. “Als dichter kreeg hij eens 5.000 frank en als kunstenaar 19.000 frank. Wat doe je daar nu mee. Hij heeft altijd in de armoede en de miserie geleefd.”

Zoals zoveel kunstenaars voelde Marcel Broodthaers zich ook aangetrokken door de kust en Oostende. Zijn weduwe spreekt nu nog over “een aparte ervaring” als ze het over hun strandbezoeken heeft.

“Dat deed hij niet zo graag. Maar voor de vrede ging ie wel eens mee naar het strand. Dan zat ie daar volledig aangekleed en hij vertikte het om ook maar iets uit te trekken.”

Voor het volgend literair salon staat EXCILE LITERATURE op het programma. Dan krijgen enkele schrijvers in ballingschap het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier