Lijst Dedecker start met plaatselijke afdeling, Lodewijk Roelens als voorzitter

Redactie KW

Vrijdag 30 januari komt Jean-Marie Dedecker naar Ieper om er de kersverse Ieperse afdeling van zijn Lijst Dedecker voor te stellen. Dinsdagavond werd het plaatselijke bestuur samengesteld. Lodewijk ‘Louis’ Roelens uit Elverdinge wordt de eerste voorzitter.

Roelens is een oudgediende van de Open VLD en was daar bij de bestuursverkiezingen vorig najaar nog kandidaat voor het regiobestuur Westhoek, dat hij net niet haalde. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen stond hij 14de op de lijst VLD-Vivant en haalde 118 stemmen. Hij was ook kandidaat bij de provincieraadsverkiezingen.

Nóg uit de plaatselijke VLD-stal komt Luc Candry uit Zillebeke, die ondervoorzitter wordt. Bjorn Vermeersch uit Vlamertinge wordt secretaris en Tim Dobbelaere bestuurslid. Verdere namen zijn nog niet bekend, maar we vernamen wél al dat er vooralsnog geen enkele vrouw in het bestuur zit, wat speculaties over een overstap van Emmily Talpe naar LDD de kop indrukt.

Zo’n scenario wordt ons trouwens door Emmily Talpe zelf ten stelligste ontkend, zij hoopt nog altijd op een positieve uitspraak van de Beroepskamer van Open VLD om haar voorzittersambities waar te kunnen maken. Volgens sommige bronnen zou nationaal kopstuk Bart Tommelein dinsdag zelfs in Ieper geweest zijn om mee te timmeren aan een interne oplossing voor de tweestrijd binnen de Ieperse Open VLD.

Nieuw gezicht

Maar terug naar Lijst Dedecker : grote bezieler van de nieuwe afdeling Ieper is een nieuw gezicht hier, de 40-jarige Filip Decroix, die uit Moorslede komt maar vorig jaar niet alleen privé maar ook met zijn zaak Optiwood verhuisde naar de Diksmuidsesteenweg in Boezinge. Hij is een persoonlijke vriend van Jean-Marie Dedecker en stond bij de federale verkiezingen van 2007 al op zijn lijst. „Op de 19de plaats voor de Senaat, wat me toch 5.150 stemmen opleverde” vertelt hij. Ook hij is een oudgediende van de liberale partij, maar hij keerde de PVV de rug toe toen Verhofstadt aan zijn verruimingsoperatie begon.

„Ik ben altijd al politiek geïnteresseerd geweest, maar ben daarin heel pragmatisch : ik wil snel realisaties zien op het terrein”, aldus Decroix, die ook tot de denktank Cassandra behoort. Hij is politiek niet aan zijn proefstuk toe, want in 2000 had hij het idee om in het politiek verscheurde Moorslede op te komen met een eenmanslijst, AKB, wat stond voor Alles Kan Beter. Het is er uiteindelijk niet van gekomen. Bij de federale verkiezingen van 2003 stond hij wel vijfde op de lijst Liberaal Appèl en haalde hij 220 voorkeurstemmen. Hij is getrouwd met Claudine Debaenst en werd vorige maand vader van een zoontje, Henri. Motorrijden is een van zijn weinige hobby’s. „Mogelijks zal ik ook op de West-Vlaamse LDD-lijst staan bij de komende verkiezingen”, verklapt hij nog, „ik ben in elk geval kandidaat.”

Wat ons meteen op Martial Lahaye brengt, die óók in gesprek zou zijn met LDD om op die lijst te staan. „Martial is momenteel nog geen lid van LDD Ieper, maar hij is natuurlijk welkom”, besluit Filip, die zelf politiek secretaris wordt van LDD Ieper en blaakt van ambitie. „De komende maanden zullen we ons in Ieper profileren en ons stilaan voorbereiden op deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. En vanuit Ieper zullen we ook werking proberen op te starten in de omliggende gemeenten”. (JRE)

Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 30 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier