Lijkkisten in bouwpakket voorgesteld in Blauwe Toren Brugge

Redactie KW

Een bouwpakket voor een doe-het-zelf lijkkist. Dat was één van nieuwigheden die zondag op de eerste van drie jurydagen van de International Funeral Awards (IFA) voorgesteld werd in het crematorium Blauwe Toren in Brugge.

Firma’s en gemeenten stellen op de beurs de nieuwste snufjes over begrafenissen en nazorg voor aan geïnteresseerden uit de sector en een internationale jury. Na Brugge volgen nog jureringen in Duitsland en Nederland. Op 22 oktober wordt dan in Nederland de laureaat van de International Funeral Award 2011 bekendgemaakt.

In Brugge passeerden enkele nieuwigheden de revue zoals de doe-het-zelf lijkkist. “Het komt bij je binnen als een bouwpakket. Het is eenvoudig in elkaar te zetten, de bekleding in katoen zit erbij” zegt Hans van Straalen van www.dhzkist.nl.

Kisten in bananenbladeren

Nieuw in ons land is nu ook de urne, die een silhouet vrijgeeft van de overleden persoon. Zo onthult de schaduw van de urne de lijnen van het gezicht. De Belgische firma Alveus lanceert dan weer de kisten in riet of bananenbladeren.

“Ruim 840 bedrijven hebben de afgelopen dertien jaren geijverd om funeraire vernieuwingen ingang te doen vinden. Er werden intussen 190 awards aan toeleveringsbedrijven uitgereikt. Dit jaar, op 22 oktober, wordt voor het eerst het eindgala georganiseerd in Nederland, de bakkermat van funeraire vernieuwingen”, zegt Paul Peeters, organisator van IFA in Brugge.

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp in het WTV-FOCUS-journaal van maandag 5 september

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier