Liga voor Mensenrechten naar Raad van State tegen alcoholverbod Brugge

Redactie KW

De Liga voor Mensenrechten heeft vier verzoekschriften ingediend bij de Raad van State tegen de uitbreiding van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) in Brugge, Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek. In Brugge werd onlangs een alcoholconsumptieverbod op straat ingevoerd. Die nieuwe bepaling voldoet volgens de Liga niet aan de vereiste beginselen van behoorlijk bestuur.

Lokale besturen kunnen voorzien in straffen en administratieve sancties voor overtredingen van hun reglementen of verordeningen, behalve als een hogere rechtsnorm dezelfde overtreding al strafbaar stelt.

Buitensporig

“Het Brugse alcoholconsumptieverbod op straat is dan ook overbodig”, meent de Liga. “De wet over de beteugeling van de dronkenschap voorziet al in straffen voor het in dronken toestand veroorzaken van wanorde, schandaal of gevaar voor zichzelf en/of anderen”, aldus de Liga. Volgens de organisatie is het verbod in Brugge buitensporig. “Een overlastprobleem in de Brugse Kuipersstraat kan geenszins een alcoholconsumptieverbod in 43 straten van de Brugse binnenstad verantwoorden”.

Intussen roepen jong N-VA en N-VA Brugge het stadsbestuur op om het alcoholverbod meteen in te trekken.

(Belga/A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Liga voor Mensenrechten naar Raad van State tegen alcoholverbod Brugge

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier