Liever Oost-Europeanen dan Walen als Noord-Fransen niet meer komen

Redactie KW

Als de Noord-Fransen niet meer in bedrijven in Zuid-West-Vlaanderen komen werken door het wegvallen van het grensarbeidersstatuut, dan haalt een deel van de ondernemers nog liever Oost-Europeanen binnen dan mensen uit Wallonië. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij meer dan 130 bedrijven die met grensarbeiders werken.

Als het fiscaal gunstige grensarbeidersstatuut eind van dit jaar vervalt, is de kans groot dat Noord-Franse werknemers niet langer komen werken in Zuid-West-Vlaamse bedrijven. Vorig jaar werden bij de bedrijven die aan de Voka-enquête meewerkten meer dan 680 grensarbeiders aangeworven, voor dit jaar verwacht Voka bijna hetzelfde aantal aanwervingen. Als het gunstig statuut volgend jaar komt te vervallen, dan blijven, volgens Voka, zo’n 1.000 vacatures bij bedrijven in het zuiden van West-Vlaanderen oningevuld.

Om die vacatures op te vullen, kunnen ondernemers uiteraard een beroep doen op de arbeidsreserve in de eigen provincie en het nabije Wallonië. Maar uit het Voka-onderzoek blijkt dat zoiets moeilijk lukt. Eén op de vier bedrijven is van plan om op korte termijn Oost-Europese werknemers aan te werven.

Patrice Bakeroot van Voka:

“Een bedrijf nam de proef op de som en zette al zijn vacatures bij Le Forem (de Waalse tegenhanger van onze VDAB, nvdr) te kijk. Er kwam welgeteld één reactie: van een Fransman. Dat begrijp ik niet”.

Voor tweederde van de ondervraagde bedrijven kunnen problemen met het grensarbeidersstatuut de economische groei van de onderneming afremmen.

Het hele interview met Patrice Bakeroot en de cijfers van de enquête in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 22 april 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier