Lieven Verstraete net niet ‘Slimste mens ter wereld’

Redactie KW

Niet Lieven Verstraete, maar zijn collega-VRT-journalist Freek Braeckman wist het donderdag tot ‘De slimste mens ter wereld’ te schoppen op Eén. De Beernemnaar, afkomstig van Brugge, moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de derde stek.

Freek Braeckman is De slimste mens ter wereld – de zevende intussen – en dat na een zenuwslopende finale donderdagavond; hij en Bart De Wever stonden allebei op het laatst op één seconde. Eén seconde ! Tomas De Soete en het trefwoord Studio Brussel zorgden ervoor dat Rik Torfs het diploma aan het nieuwsanker mocht overhandigen.

Lieven Verstraete mocht deze „spannendste finale ooit” – dixit Erik Van Looy – van op de eerste rij meemaken. De Beernemse VRT-journalist werd uiteindelijk ‘maar’ derde, ondanks zijn status van topfavoriet.

Terechte uitslag

„Of ik ontgoocheld ben ? Eerlijk : niet zo verschrikkelijk. Ik wist de uitslag eigenlijk al”, verrast Lieven. „Já, ik heb evenveel deelnames als Freek achter de rug (het recordaantal van elf, dat beide televisiejournalisten delen met… dagbladjournaliste Annelies Rutten red.) en já, ik heb één aflevering meer gewonnen dan hem, máár : in de vorige afleveringen kreeg ik al de indruk dat Bart en vooral Freek net iets meer wisten. Zo is het ook uitgekomen donderdag. We hebben weinig punten van elkaar kunnen afsnoepen, maar in hún antwoorden wisten zij altijd net iets meer seconden te scoren. En dus ben ik geheel terecht derde geworden.”

Wat niet wegneemt dat hij de finale intussen al een paar keer opnieuw heeft gespeeld in zijn hoofd : „Ik heb inderdaad een paar kansen gekregen om Freek en Bart in te halen, maar ik heb dat verzuimd. Nu, het zij zo.”

„In de laatste ronde, die met de filmpjes, heb ik dé kans laten schieten. Het filmpje van Bart ging over Haïti en ik wist daar wel het een en ander over, maar niet datgene wat ze zochten. Daar zaten dus écht stomme dingen bij, hé. Eén trefwoord bijvoorbeeld was Baby Doc. Nu lijkt het heel erg logisch om dan ook Papa Doc te antwoorden, diens vader en voorganger, maar op dat moment is geen van ons drieën daar op gekomen : echt stom van ons !”

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) 6 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier