Liefhebbersvoetbalploeg FC Happy hielp Berlijnse Muur slopen

Redactie KW

Vandaag is het 20 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Net op dat moment vertrok vanuit Waregem een autocar met aan boord liefhebbersvoetbalploeg FC Happy naar de Duitse hoofdstad. Groepsleider was wijlen Herman Vercaemst, de gewezen stadionomroeper van SV Waregem en Racing Waregem. “Het is nauwelijks onder woorden te brengen wat we daar allemaal hebben gezien en gehoord”, klonk het in ons blad van 17 november 1989.

Het gezelschap vertrok op vrijdagmorgen uit Waregem nadat de Muur op donderdag was gevallen. Op het programma stond een weekendje vertier zonder de vrouwen en, uiteraard, een voetbalwedstrijd tegen een liefhebbersploeg van Hertha Berlijn.

Bart Delabie : “We hoorden op de radio dat we naar een groot historisch gebeuren reden en eens ter plaatse viel vooral de massa Oost-Berlijners op die zijn ogen de kost gaf. Op de Kurfürstendamm stonden ze zich met open mond aan een grote Mercedesgarage te vergapen. Zoveel luxe hadden ze nog nooit gezien. Ze hadden geen geld, niks. Aan de banken stonden ze netjes in rijen aan te schuiven om hun welkomstgeld in ontvangst te nemen.”

Gevoetbald werd er uiteindelijk nog, maar het spreekt voor zich dat de gebeurtenissen in Berlijn FC Happy tot een herziening van het vooropgestelde programma noopten. Er heerste wel een beetje nervositeit, maar de Waregemnaren aarzelden niet om met hamer en beitel stukjes uit de imposante Muur te slaan en mee naar huis te nemen.

Wijlen Herman Vercaemst : “Toen enkele politiemannen ons even ernstig als vriendelijk vroeger daarmee op te houden, beseften we dat er geen discussiëren aan was.” (Tom Van Houtte)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Gaver) van 13 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier