Lichte radioactiviteit op twee andere containers in haven van Zeebrugge

Redactie KW

In de haven van Zeebrugge zijn lichte sporen van radioactiviteit aangetroffen op twee containers uit Japan, bevestigt Christian Vandecasteele, nucleair inspecteur bij het Federaal Agentschap voor nucleaire controle (FANC).

“De sporen van radioactiviteit werden op de zijwanden en bovenkant van de containers gevonden. De besmetting is licht en niet homogeen. Het gaat om plekken van radioactiviteit. Er werd tussen 1 en 2 becquerel gemeten”, legde Vandecasteele uit. De containers moeten schoongemaakt worden en blijven tot nader order in de haven, voegde hij eraan toe.

Gisteren is in de haven van Zeebrugge al een beperkte verhoogde straling gemeten op een andere container uit Japan, die tot dezelfde lading behoorde. De radioactiviteit op die container is hoger maar niet alarmerend. “Hij moet ontsmet worden want hij mag zo niet over de openbare weg getransporteerd worden”, zei Vandecasteele.

Overgeladen in Maleisië

De drie containers maakten deel uit van een lading van zes containers op een schip dat op 16 maart uit Yokohama vertrok. De containers werden daarna in Maleisië op een andere boot geladen.

Het FANC meet sinds 21 maart ook de radioactiviteitsniveaus in stofdeeltjes in de lucht en het regenwater. Uit de jongste meetresultaten blijkt dat de gedetecteerde waarden blijven afnemen en dat ze op dit ogenblik nog maar net waarneembaar zijn. Volgens het agentschap vormen ze dan ook geen gevaar voor de bevolking.

(BELGA/JV)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier