Liberale vakbond wijst ontwerpakkoord Carrefour af

Redactie KW

De militanten van de liberale vakbond ACLVB hebben zich met grote meerderheid uitgesproken tegen het ontwerp van sociaal akkoord bij distributeur Carrefour. Dat meldt de vakbond woensdag. Nieuwe stakingsposten aan winkels zijn evenwel niet aan de orde.

Eerder keurden de socialistische vakbond BBTK-SETCA en de Waalse christelijke bediendebond CNE het ontwerp wel goed; de Vlaamse christelijke bediendebond LBC spreekt zich er donderdag over uit.

ACLVB keurt het ontwerpakkoord vooral om “principiële redenen” af. De vakbond “feliciteert het personeel van de hypermarkt te Brugge met wat voor hen door alle vakbonden gemeenschappelijk uit de brand werd gesleept, maar is niet bereid daarvoor fundamentele principes te verloochenen”, zo luidt het in een persbericht.

Zo is de vakbond niet overtuigd door de beloftes die Carrefour deed over de eenmaligheid en de uniciteit van het project ‘Blauwe Toren’ in Brugge. De directie heeft steeds gezegd dat de situatie van de nieuwe hypermarkt in Brugge, waar de werknemers onder een ander – minder voordelig – paritair comité vallen, een alleenstaand geval is en geen precedent vormt.

“Voor een vakbond hoort het principe van ‘gelijk loon voor gelijk werk’ binnen één en dezelfde groep, bovendien onder eenzelfde merk en onder gelijke arbeidsomstandigheden, te primeren”, vervolgt de liberale vakbond. Nochtans blijven in Brugge, ondanks een aantal verbeteringen, “de verschillen met de collega’s in de andere hypermarkten beduidend groot en zijn er te weinig garanties over de manier waarop bijvoorbeeld premies in de toekomst al dan niet zullen worden toegekend”.

Het ACLVB toont zich ook ontevreden dat het hele project buiten elk voorafgaandelijk sociaal overleg werd uitgewerkt en dat het bedrijf tijdens deze procedure niet altijd de juiste informatie heeft verstrekt. De houding van de directie tijdens de stakingsacties (met inzet van deurwaarders en politie) kan evenmin op begrip rekenen.

De afkeuring door de liberale bond zal in de praktijk niet leiden tot nieuwe stakingsposten aan winkels van Carrefour. Daarvoor is de vakbond te klein, zo geeft hij zelf toe. Er wordt wel overwogen om pamflettenacties of dergelijke te houden. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier