Levenslang rijverbod dronken doodrijdster

Redactie KW

De politierechtbank van Ieper heeft een vrouw uit Moorslede veroordeeld tot achttien maanden cel en een levenslang rijverbod. De vrouw reed vorig jaar een huisarts dood en dat voor de ogen van haar drie kinderen.

De vrouwelijke chauffeur had gedronken en reed veel te hard. De echtgenoot van het slachtoffer is de brandweercommandant van Moorslede. Hij noemt het vonnis correct, maar vindt dat de maatschappij roekeloos rijgedrag vaak nog te veel aanvaard.

Aan de rotonde op de Roeselaarsestraat verloor de Moorsleedse brandweercommandant vorig jaar zijn vrouw. Het gezin met drie jonge kinderen was aan het fietsen. Mama Karolien reed enkele tientallen meters voorop met hun jongste zoon toen ze door een wagen gegrepen werd. Filip en de kinderen zagen hoe ze meters ver de lucht in werd gekatapulteerd.

De chauffeur van de wagen reed veel te snel en had gedronken wat in combinatie met de medicijnen die ze nam volgens de rechter onverantwoord was. De vrouw was bovendien al tweemaal veroordeeld voor dronken rijden. Ze krijgt nu drie jaar cel waarvan de helft effectief en ze mag nooit meer rijden.

“Er is natuurlijk geen enkele straf die in verhouding staat met het verlies, maar in het kader dat hij moet werken kan ik alleen maar zeggen dat het een heel correct vonnis is,” zegt Filip Louagie. Filip Louagie noemt het vonnis een duidelijk signaal wat vaak nog te weinig gegeven wordt.

rijgedrag nog sociaal te aanvaard

“Ik vind nog altijd dat dit soort rijgedrag sociaal te aanvaard is en dat we daar als maatschappij sterker moeten tegen reageren. Ik kan het nog altijd aan het hart krijgen als ik een wagen voorbij zie scheuren. Ik denk dan waar ben je toch mee bezig; Ze maken van hun wagen een wapen en vinden het nog stoer ook.

Louagie is nu zelf betrokken partij, maar als brandweerman moet hij te vaak bij zulke ongevallen mensen uit wagens bevrijden. Hij is en zijn vrouw was als huisarts geen onbekenden in Moorslede. Het ongeval was dan ook het gespreksonderwerp en ook nadien kon Filip gelukkig op veel mensen rekenen.

“Voor mij is het niet altijd evident om alles te combineren. Het feit dat mensen de kinderen eens naar de voetbal of naar school brachten kan ik daarom alleen maar appreciëren.”

“We proberen de herinnering aan haar levendig te houden door er vaak over te praten en door herinneringen op te halen en te verwijzen naar hoe zij zou reageren. Het helpt voor de kinderen om het een plaats te geven.”

De drie kinderen hebben ook een mamakoffer vol herinneringen aan hun moeder die voor Filip een erg oprechte vrouw was met enorm veel empathie.

(kb/jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier