Leterme wil N-VA overtuigen “verantwoordelijkheid te nemen”

Redactie KW

Toekomstig premier Yves Leterme gaat de komende dagen kartelpartner N-VA proberen te overtuigen om samen met CD&V “verantwoordelijkheid op te nemen”. Dat zei hij zondag in verschillende televisieinterviews. Leterme zei wel begrip te hebben voor het standpunt van de N-VA.

Zoals bekend stapt de N-VA niet in de regering Leterme. De partij ziet in het akkoord van de Raad van Wijzen te weinig garanties op een voldoende grote staatshervorming. “Ik ga de komende dagen de N-VA toch nog proberen te overhalen om mee te werken”, zei Leterme in Het Nieuws op vtm.

Leterme heeft begrip voor het standpunt van zijn kartelpartner. “Ik denk dat de N-VA gelijk heeft dat alles niet vastligt en dat er geen pasklare teksten zijn voor het tweede pakket”, zei hij. Maar Leterme wil de N-VA over de streep trekken, want volgens hem is het “belangrijk om ervoor te zorgen dat er binnen de regering aan Vlaamse kant voldoende slagkracht is om van die staatshervorming een punt te maken”.

N-VA zou zich ook onthouden bij de stemming over het eerste pakket staatshervorming. Leterme vindt dat de N-VA ook het eerste pakket moet goedkeuren. “Ik zou niet begrijpen waarom men dit niet zou doen. Het gaat over bevoegheidsoverdrachten waar ten aanzien van grote toegevingen niets tegenover staat dat schade zou berokkenen aan Vlaanderen”, zei Leterme in de Zevende Dag op één. Het CD&V-boegbeeld vindt dat er ten onrechte nogal
smalend gedaan wordt over de bevoeghdheidsoverdrachten in het eerste pakket. De huurwet, sociale economie, verkeersveiligheid zijn belangrijke bevoegdheden voor sociaal zwakken. “Voor mij zijn dat geen borrelhapjes”, zei hij.

Leterme gaat dus nog met N-VA praten. “De N-VA heeft altijd gezegd dat het doorbraken wil. Ik denk dat we de komende dagen eens moeten spreken over de wijze waarop we die doorbraken moeten realiseren”. Van een nakende echtscheiding tussen CD&V en N-VA is er volgens Leterme nog geen
sprake. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier