Leterme wellicht geen minister, wel gouverneur?

Redactie KW

Aftredend premier Yves Leterme uit Ieper grijpt wellicht naast een functie als vakminister in de nieuwe regering, maar wordt wel genoemd als nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen. Leterme liet uitschijnen dat hij graag minister van Financiën zou worden, maar CD&V is geneigd om twee andere ministers te selecteren, onder wie Inge Vervotte. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van partijbronnen.

In een eventuele regering-Di Rupo zou er plaats zijn voor twee
CD&V-ministers. Volgens de krant gaat een ministerpost sowieso naar een vrouw, vermoedelijk Inge Vervotte, omdat de nieuwe partijvoorzitter waarschijnlijk een man wordt. Dat zou dan Wouter Beke of mogelijk Steven Vanackere zijn.

De kans is klein dat de tweede ministerpost naar Leterme gaat.
“Iedereen is het erover eens dat hij een geschikte vakminister zou zijn, maar hem opnieuw minister maken, alsof er nooit verkiezingen zijn geweest, alsof de voorbije drie jaar niet bestaan hebben, dat kunnen we echt niet maken”, zegt een partijbons in Het Laatste Nieuws.

Voor Leterme zou een uitweg gezocht worden, in Europa of in
West-Vlaanderen. Zo wordt hij vaak genoemd als opvolger van West-Vlaams gouverneur Paul Breyne, die over maximaal anderhalf jaar met pensioen gaat. Ook de naam van die andere West-Vlaamse CD&V-minister, Stefaan De Clerck uit Kortrijk, circuleert al een tijdje als nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen.

(jv/belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier