Leterme verschijnt voor onderzoekscommissie Fortis

Ex-premier Yves Leterme is voor de parlementaire onderzoekscommissie verschenen. Hij moet er zijn verhaal doen over wat eind vorig jaar al dan niet misliep met het Fortisarrest.
Redactie KW

Ex-premier Yves Leterme is voor de parlementaire onderzoekscommissie verschenen. Hij moet er zijn verhaal doen over wat eind vorig jaar al dan niet misliep met het Fortisarrest. Het hele verhaal rond ongeoorloofde contacten tussen politieke kabinetten en het gerecht leidde uiteindelijk tot het ontslag van Yves Leterme en Jo Vandeurzen. Er is een vermoeden dat de politiek er alles aan deed om rechters van het Fortisarrest te beïnvloeden. Al enkele weken probeert de commissie nu uit te zoeken hoe de vork aan de steel zit. Voor Leterme betekent de commissie dat hij ofwel gezuiverd wordt van heel wat blaam of niet.

Het is een belangrijke dag voor de parlementairen van de onderzoekscommissie. Vandaag worden maar liefst drie ministers op het matje geroepen. Twee daarvan, Leterme en Vandeurzen, dienden eind december hun ontslag in omwille van de Fortiskwestie. Een cruciale taak in de commissie is weggelegd voor voorzitter Bart Tommelein uit Oostende.

Belangrijke parlementaire onderzoekscommissies als de commissie Dutroux en de bendecommissie in de jaren 90 kunnen voor politici veel betekenen. Het is dan ook de kerntaak van kamerleden om het regeringswerk en dat van de ministers te controleren.

De onderzoekscommissie is nu al weken bezig met de ondervraging van betrokkenen. De bedoeling is om tot een eindconclusie te komen. Toch speelt ook hier het spel van meerderheid tegen minderheid of partijen die het voor het zeggen hebben tegen de oppositie en omgekeerd.

Om 17 uur was het de beurt aan Yves Leterme om voor de commissie te verschijnen. Hij zal vooral vragen krijgen over de rol van zijn regeringsleden en de manieren waarop politieke kabinetleden geprobeerd zouden hebben om het Fortisarrest te beïnvloeden. Komend weekend trekt de commissie zich terug in Oostende om een eindconclusie te formuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier