Leterme in oog van politieke storm

Redactie KW

De regering Leterme en vooral de eerste minister zelf bevindt zich in het oog van een politieke storm. Sinds gistermiddag klinkt de roep om het ontslag van de West-Vlaamse premier luider en luider. Alles heeft te maken met de pogingen om de rechtsgang van het Fortisarrest te beïnvloeden. Een brief die de premier gistermiddag schreef om te bewijzen dat het gerecht niet politiek beïnvloed is, lijkt hem nu bijzonder zuur op te breken.

Een duidelijke schending van de scheiding der machten. Dat is wat premier Yves Leterme wordt verweten. Zijn kabinet zou geprobeerd hebben om de gerechtelijke uitspraak in het Fortisarrest te beïnvloeden. In de media en op de oppositiebanken, klonk de roep om zijn ontslag steeds luider.

Vanmorgen leek het erop dat de premier nog even gered was. Het kernkabinet koos ervoor om de crisis te omzeilen en het vertrouwen in de eerste minister te behouden.

Tot 16 uur zag het er naar uit dat Leterme ermee zou wegkomen. De crisis in het land zou zo groot zijn, dat niemand de stekker uit de regering durft te trekken.

In de late namiddag kwam er een brief van de voorzitter van Cassatie die nog meer bezwarende elementen tegen Yves Leterme naar voor bracht. Er zou wel degelijk sprake geweest zijn van druk op het gerecht om een gunstig Fortis-arrest te krijgen en dat kan de premier fataal worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier