Leterme genoemd als opvolger Van Rompuy: “geen karaktermoord plegen” (Carl Decaluwé)

© Belga
Redactie KW

Als premier Herman Van Rompuy voorzitter wordt van de Europese Raad “is Yves Leterme de logische keuze om hem op te volgen”. Dat heeft Vlaams parlementslid Carl Decaluwé uit Kortrijk gezegd voor aanvang van het CD&V-partijbestuur. “Onze partij is niet van plan een karaktermoord te plegen.”

Dat sommige (Franstalige) media niet gewonnen zijn voor een terugkeer van Leterme als premier, doet volgens Decaluwé niet terzake.

“Sommige mensen pogen een karaktermoord te plegen, en dat is niet netjes. Het zijn de politici die het vertrouwen moeten winnen van elkaar.”

Of Ieperling Leterme de communautaire knoop zal kunnen ontwarren? “Een communautair akkoord hangt niet alleen van Leterme af, maar van alle partijen rond de tafel”, zegt Decaluwé. “Hij moet minstens een poging doen, net zoals Herman Van Rompuy een poging zou doen.”

Ook minister van Staat Mark Eyskens vindt dat Leterme over “enorme troeven” beschikt. “Wat we evenwel niet nodig hebben, is een premier die binnen de twee maanden mislukt. Daarom moeten we eerst bekijken hoe we de moeilijke discussies gaan aanpakken.” Eyskens vindt niet dat er exclusieven kunnen worden gesteld tegen Leterme, “zo werkt het niet. We moeten de communautaire discussie aanpakken vanuit het
standpunt van de efficiëntie.”

In die discussie zullen “beide kampen” toegevingen moeten doen, zegt Eyskens nog. Yves Leterme zal dan weer moeten bewijzen dat hij het kan: “the proof of the pudding is in the eating”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier