Leterme brengt hulde aan gevallen Canadese soldaten in Quebec

Redactie KW

Premier Yves Leterme heeft zondag in Quebec hulde gebracht aan de Canadese soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in ons land zijn gesneuveld, en meer in het bijzonder aan de slachtoffers van de derde slag om Ieper.

Bij dat gevecht in de buurt van Passendale, één van de bloedigste en volgens historici één van de meest zinloze gevechten uit de Eerste Wereldoorlog, overleden duizenden Canadese soldaten tussen juli en november 1917. In totaal leden de troepen van de Commonwealth en de Franse soldaten er zowat 300.000 verliezen.

Volgens Leterme, die afkomstig is uit de Westhoek, is Canada innig verbonden met de herdenking aan de oorlog. “Het zijn Canadese soldaten die als eerste het slachtoffer werden van het mosterdgas” bij de slag om Passendale, stelde de premier, die dezer dagen de twaalfde Top van de Francophonie bijwoont.

Hij woonde samen met de burgemeester van Ieper, Luc Dehaene, een herdenkingsplechtigheid bij in Quebec. Nadien schouwde hij het 22ste Franstalige regiment op de agenda. Dat regiment werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgericht om mee te strijden aan het front in Frankrijk en Vlaanderen.

De premier bracht in zijn toespraak een eerbetoon aan de Canadezen die “negentig jaar terug, op duizenden kilometers van thuis, onze vrijheid hebben verdedigd”.

Leterme maakte ook een vergelijking tussen ontwaken van het Vlaamse bewustzijn en dat van de Canadese nationale identiteit tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij wees erop dat de Eerste Wereldoorlog een belangrijke periode was in het ontwaken van de identiteit van de Nederlandstalige Vlamingen en de Franstalige en Engelstalige Canadezen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier