Lernout en Hauspie schuldig aan fraude: drie jaar effectief

Redactie KW

(UPDATE 2) Het hof van beroep van Gent heeft grotendeels de vorderingen van het openbaar ministerie gevolgd bij de bepaling van de strafmaat van de voormalige toplui van Lernout & Hauspie. De vier toplui kregen vijf jaar cel, waarvan een deel met uitstel, en een boete.

Het hof maakte geen verschil tussen de stichters Jo Lernout en Pol
Hauspie. De laatste bekende schuld, terwijl Lernout het systeem met de nevenbedrijven bleef verdedigen. Beiden werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 2 jaar met uitstel, en een geldboete van 24.789 euro. Diezelfde straf was er ook voor Nico Willaert. Gaston Bastiaens kreeg een celstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar voorwaardelijk, en een geldboete van 4.958 euro.

Eerder op de dag bevond het hof van beroep in Gent Jo Lernout en Pol Hauspie schuldig aan fraude. Het Ieperse spraaktechnologiebedrijf ging negen jaar geleden over de kop. Duizenden aandeelhouders die destijds in de nieuwe technologie geloofden zijn hun geld kwijt.

Ook Willaert en Bastiaens zijn schuldig aan quasi dezelfde tenlasteleggingen als die van Jo Lernout en Pol Hauspie: onder meer valsheid in jaarrekening, gebruik van valse stukken en valsheid in geschrifte. Ook nu werden de bedragen verminderd ten opzichte van wat het openbaar ministerie had gevorderd.

Het hof oordeelde eerder vandaag ook al dat de taalvennootschappen vanaf 1999 enkel dienden om de omzet op te smukken. Het volledige arrest telt 2.100 bladzijden.

Voor de zeventien overblijvende beklaagden waarvan de strafklachten ontvankelijk zijn, worden één voor één alle
tenlasteleggingen overlopen. Daaruit blijkt dat Lernout en Hauspie, op enkele details na, schuldig verklaard worden aan valsheid in jaarrekening, gebruik van valse stukken en valsheid in geschrifte en koersmanipulatie. De betichting emmissiebedrog, bedrog bij de uitgifte van aandelen, werd onontvankelijk verklaard. Het hof verminderde ook de meeste fraudebedragen.

(jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Meer ook in Krant van West-Vlaanderen van 24 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier