‘Lepe peer’ Sylvère Maes uit Gistel won negen ritten

Redactie KW

Na Freddy Maertens prijkt Sylvère Maes met negen Tourritten op de tweede plaats in de lijst van West-Vlaamse etappewinnaars. Van alle gouwgenoten topt de Gistelnaar het aantal dagen (26) leiderschap.

Sylvère Maes werd geboren in Zevekote op 27 augustus 1909. In 1964 won hij zijn eerste Tourrit, de slotetappe van Caen naar Parijs. Ook in 1935 (één rit), 1936 (vier ritten waarvan drie ploegentijdritten), 1937 (ploegentijdrit) en 1939 (twee ritten waarvan een tijdrit) mocht hij juichen. In 1936 en 1939 werd hij trouwens eindwinnaar van La Grande Boucle. In 1939 voegde hij ook nog de bergtrui aan zijn indrukwekkende palmares toe. In de Tour van 1937stapte de gehele Belgische ploeg na talrijke incidenten af, waardoor Maes een mogelijk derde Tourzege niet kon binnenrijven. In totaal droeg Maes liefst 26 dagen de gele trui.

Ook in het klassieke werk was Sylvère Maes niet te versmaden. In zijn debuutjaar won hij Parijs-Roubaix. Datzelfde jaar schreef de veelzijdige renner ook de voorloper van het wereldkampioenschap veldrijden, het Internationaal Veldcriterium, op zijn naam.

Door zijn slimme manier van koersen, kreeg Maes de bijnaam lepe peer.

Na zijn actieve wielercarrière kroop de Gistelnaar achter het stuur van de volgwagen. Van 1949 tot 1957 gebruikte hij zijn rijke Tourervaring als ploegleider van de Belgische selectie in de Ronde van Frankrijk.

In Gistel opende hij een café, Au Tourmalet een verwijzing naar zijn exploten op de mythische col , lange tijd een bekende trefplaats voor wielerfans. Het graf van Maes bevindt zich op begraafplaats Warande in Gistel.

(MC-Foto GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier