Leopold I aangemeerd in Beiroet

Redactie KW

170 militairen varen momenteel op het Belgische Fregat Leopold I voor de kust van Libanon. Ze zijn er al sinds februari aan het werk voor een VN-opdracht. Het is de eerste keer dat ons land het bevel voert over een internationale maritieme missie. De opdracht is er één op vraag van de Libanese regering. De Belgische bemanning helpt schepen in de Middellandse zee controleren op illegale wapeninvoer. De marine blijft nog tot midden juni op missie.

Dit is het fregat Leopold I uit Zeebrugge dat nu ligt aangemeerd in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet. De operatie is voor defensie een uitstekende gelegenheid is om te tonen wat de Belgische marine kan. Bij de bemanning zitten ook heel wat West-Vlamingen.

“We zijn vertrokken op 16 februari en we blijven hier nu voor vier maanden. Onze opdracht bestaat erin te patrouilleren en uit te kijken voor wapensmokkel. Een tweede belangrijk luik bestaat er ook in om de Libanese militairen op te leiden om die taken zelf te kunnen uitvoeren”, zegt Karl Gillis, Fregatkapitein Leopold I.

Bij de 170 opvarenden zitten ook een twaalftal vrouwen. De staf van het schip bestaat uit een internationaal gezelschap. De Belgen hebben ook een helikopter die dienst doet boven de Libanese kust. Er wordt veel geoefend, maar al bij al is er aan boord een strak schema van werken en vrije tijd.

“Er zijn twee systemen. Je hebt mensen in dagregime en dan zij die in wachtschema lopen. Zes op en zes af. Dat is dan een openeenvolging van slapen waken, werken opstaan en rusten”, zegt Oppermeester Frank Vanneste.

In de vrije tijd is de bemanning vooral bezig met lezen, communiceren met het thuisfront via internet. Ze kunnen ook sporten, films bekijken en rusten. Het nieuwe schip Leopold I biedt ook heel wat meer comfort dan de kleinere fregatten van de marine vroeger. De bemanning wordt terug thuis verwacht op 16 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier