Lendeledenaar op nippertje ontsnapt aan bomaanslag Moskou

Redactie KW

Bij de aanslag gisteren op de luchthaven in Moskou raakten geen landgenoten betrokken. Maar kort voordien was wel een vlucht van Brussels airlines geland met aan boord ondermeer Franky Bruggeman uit Lendelede. Hij bevond zich op een twintigtal meter van de explosie en zag hoe de chaos zich meester maakte van de luchthaven. Vanmiddag landde ook premier Leterme met onze collega Karl Vandenberghe in Moskou.

Intussen staat het dodenaantal op 35, er zijn 170 gewonden. Een kwartier voor de aanslag was een toestel uit Zaventem geland. Gelukkig met vertraging want daardoor waren de passagiers nog net niet in de aankomsthal. Franky Bruggeman uit Lendelede bevond zich op 20 meter van de explosie en zag stukken plafond naar beneden komen. Het hele gebouw daverde toen hij aan de bagageband stond.

Met hamers muur ingeslagen

“Toen ik mijn bagage nam en na de knal was de politie vrij snel ter plaatse. Ze blokkeerden langs alle kanten de uitgang en dan waren daar vrij snel werklui om met hamers de muur in te slaan naast de bagageband zodat we omgeleid konden worden. We kwamen dan in de inkomhal en zagen dat ambulances gewonden afvoerden,” vertelt Franky Bruggeman vanuit Moskou.

President Medvedev kondigde meteen extra controles aan op alle luchthavens. Collega Karl Vandenberghe landde vanmiddag op een andere luchthaven in Moskou voor een werkbezoek van premier Leterme.

“Doordat we mee zijn met de premier werden we sowieso naar een speciale ruimte gebracht waar we eigenlijk nog geen politie gezien hebben. We zijn ook niet door een scanner moeten lopen of zo.”

Leterme: “onveiligheid bespreken”

De premier ontmoet morgen normaal zijn Russische collega Poetin en die agenda is voorlopig nog niet gewijzigd. “Ik denk dat iedereen beseft dat het verschrikkelijk is wat hier gebeurd is,” zegt premier Leterme vanuit Moskou. “Ik heb het medeleven van de Belgische bevolking al aangeboden. Wij zullen uiteraard spreken over de onveiligheid in de Kaukasus regio en over wat er gebeurd is. We zullen het hebben over het terrorisme. De feiten hebben zich wel afgespeeld in Moskou, maar de terreur woedt overal.”

Een verslag van het werkbezoek van premier Leterme aan Rusland zie je donderdag in het nieuws op Focus en WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier