Lelijke maar lekkere Zeeduivel is Vis van het Jaar 2010

Redactie KW

Zeeduivel is door de sectorgroep visserij van VLAM verkozen tot Vis van het Jaar 2010. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) wil met de verkiezing de culinaire blik van de consument verruimen.

Het visvlees van zeeduivel is zeer vast waardoor er verschillende bereidingswijzen zijn. Zeeduivel wordt omschreven als zeer smakelijk. Omdat de vis erg mager is, past hij heel goed in lijnvriendelijke voeding. In 100 gram zeeduivel zitten 0,6 gram vetten en 24 milligram cholesterol. De energiewaarde bedraagt 67 kcal.

380 ton per jaar

Zeeduivel komt goed verspreid voor langs de Europese kusten, inclusief de Middellandse en de Zwarte zee. De Belgische aanvoer bedroeg de voorbije jaren ongeveer 380 ton en is daardoor van groot economisch belang voor de eigen visserij. Zeeduivel kan via duurzame vistechnieken worden gevangen.

Lelijke maar lekkere vis

Zeeduivel oogt lelijk door zijn afgeplatte vorm en uitgesproken grote bek met scherpe tanden. Hij kan tot twee meter lang worden. Omdat hij door zijn lichaambouw geen goede zwemmer is, lokt hij zijn prooien met de stekels op zijn rug. Vroeger waren de vissers bang voor deze vis waardoor de volksnaam ontstond. De in België aangevoerde zeeduivel is voornamelijk afkomstig uit de Noordzee, de Keltische Zee en de Golf van Biskaje. De paaiperiode van zeeduivel vindt plaats van april tot juni. De vis is momenteel culinair op zijn best.

(Belga)

Uit Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 18 juni 2010. Meer ook in het journaal van Focus-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier